1.AMAÇ: Hasta güvenliğine etki eden unsurların belirlenmesini gerekli önlemlerin alınmasını ve ilgili birimlere bildirilmesini sağlayan hasta güvenliği komitesinin görev tanımının belirlenmesi,
2.KAPSAM: Komitede görevli personeli kapsar.
3.SORUMLULAR: Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı, İl Ambulans Servisi Başhekimi, Kalite Yönetim Sorumlusu, Kalite Birim Sorumlusu ve Hasta Güvenliği Komite üyeleri.
İl Kalite Koordinatörü Başkanlığında en az 3 en fazla 10 kişiden oluşturulur.
Komite Başkanı: Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü Komite başkanıdır. Komitenin faaliyet alanları çerçevesinde işlevlerini yürütmesini ve komitede gündem maddeleri olarak ele alınan ve komite üyeleri ile tartışılan sorunlara yönelik son kararın alınmasını sağlayan kişidir. Hasta Güvenliği komitesi başkanı izinli ya da raporlu olduğu durumlarda, komite başkanlığını, Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü vekâlet eden yönetici yapar.
Kalite Yönetim Sorumlusu: Hasta Güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanması, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Kalite Birim Sorumlusu ile işbirliği içerisinde koordinasyonunu sağlayan Hasta Güvenliği komitesinin doğal bir üyesidir.
Kalite Birim Sorumlusu: Kalite Birim Sorumlusu Hasta Güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanmasının takibi, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) bölüm sorumluları ve diğer kalite birim sorumlularıyla işbirliğiyle çalışan, çalışmalarını Kalite Yönetim Sorumlusuna rapor eden Hasta Güvenliği Komitesinin bir üyesidir. Komitede alınan kararlarla ilgili Toplantı Karar Tutanağının düzenlenmesi ve Doküman Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden birimlere bildiriminin yapılmasından sorumludur.
Asil Üye: Üyesi olduğu Hasta Güvenliği komitesinin toplantılarına katılan, komitede gündem maddesi olarak ele alınan konular konusunda fikir ve düşüncelerini beyan eden, çözüm yolları üreten, komite başkanının aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalara katılan komite üyesidir.
Yedek Üye: Hasta Güvenliği komitesi asil üyesi, izinli ya da raporlu olduğu durumlarda komite toplantısına katılan ve asil üyenin görev tanımını yerine getiren kişidir.
4.GÖREV TANIM:
• Çalışanlar arasında etkili iletişim ortamını sağlamalıdır.
• İlaç güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli önlemlerin alınmasını sağlamalıdır.
• Klinik tanı ve tedavi algoritmalarının oluşturulması ve uygulanması konusunda personele bilgi verilmesini sağlamak.
• Hasta nakil güvenliğinin sağlanması ile ilgili çalışmalar yapmak,
• Düşmelerden kaynaklanan risklerin azaltılması ile ilgili gerekli çalışmalar yapmak,
• Hasta mahremiyeti sağlanmasına yönelik düzenlemeleri belirler ve uygulamaların yapılmasını sağlar. Hasta mahremiyeti konusunda personele eğitim verilmesini sağlamak,
• Hastaların doğru kimliklendirilmesi için personele Hasta Kimliğinin Tanımlanması Hakkında Eğitim verilmesini sağlamak,
• Hasta bilgileri ve kayıtlarının sağlık çalışanları arasında güvenli bir şekilde devredilmesi konusunda gerekli takipleri yapmak,
• Bilgi güvenliğinin sağlanması konusunda personele gerekli eğitimleri verilmesini sağlamak,
• Enfeksiyonların önlenmesi ve ambulans güvenliği ile ilgili gerekli çalışmaları yapmak ve bununla ilgili personeli bilgilendirmek,
• Komite tarafından görev alanı ile ilgili belirlenen eğitim faaliyetlerinin Eğitim Komitesi ile koordineli olarak gerçekleştirilmesi sağlanır.
• Hasta güvenliği yılda en az dört kez üç aylık periyotlarla ve gerektiğinde toplanır. Toplantılarda alınan kararlar toplantı karar tutanağına yazılmalıdır. Değerlendirme toplantılarında tespit edilen olası sorunlarla ilgili düzenleyici önleyici faaliyet başlatması gereklidir.
• Hasta Güvenliği Komitesi uygulamalarını planlarken ve gerçekleştirirken, diğer komitelerden destek alır ve koordineli bir çalışma yapar.