Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesi
28 Ocak 2025

1.AMAÇ: İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında ve Acil Çağrı Merkezi/Sağlık Komuta Kontrol Merkezinde çalışan personelin güvenliğini tehdit eden unsurların belirlenmesini gerekli önlemlerin alınmasını ve ilgili birimlere bildirilmesini sağlayan çalışan güvenli komitesinin görev tanımının belirlenmesi.

2.KAPSAM: Komitede görevli personeli kapsar.

3.SORUMLULAR: Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı, İl Ambulans Servisi Başhekimi, Kalite Yönetim Sorumlusu, Kalite Birim Sorumlusu ve Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komite üyeleri.  İl Kalite Koordinatörü Başkanlığında en az 3 en fazla 10 kişiden oluşturulur.

Komite Başkanı: Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü Komite başkanıdır. Komitenin faaliyet alanları çerçevesinde işlevlerini yürütmesini ve komitede gündem maddeleri olarak ele alınan ve komite üyeleri ile tartışılan sorunlara yönelik son kararın alınmasını sağlayan kişidir. Çalışan sağlığı ve güvenliği komitesi başkanı izinli ya da raporlu olduğu durumlarda, komite başkanlığını, Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü vekâlet eden yönetici yapar.

Kalite Yönetim Sorumlusu: Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanması, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Kalite Birim Sorumlusu ile işbirliği içerisinde koordinasyonunu sağlayan Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesinin doğal bir üyesidir.

Kalite Birim Sorumlusu: Kalite Birim Sorumlusu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanmasının takibi, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) bölüm sorumluları ve diğer kalite birim sorumlularıyla işbirliğiyle çalışan, çalışmalarını Kalite Yönetim Sorumlusuna rapor eden, Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesinin bir üyesidir. Komitede alınan kararlarla ilgili Toplantı Karar Tutanağının düzenlenmesi ve Doküman Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden birimlere bildiriminin yapılmasından sorumludur.

Asil Üye: Üyesi olduğu Çalışan Sağlığı ve Güvenliği komitesinin toplantılarına katılan, komitede gündem maddesi olarak ele alınan konular konusunda fikir ve düşüncelerini beyan eden, çözüm yolları üreten, komite başkanının aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalara katılan komite üyesidir.

Yedek Üye: Çalışan sağlığı ve güvenliği komitesi asil üyesi, izinli ya da raporlu olduğu durumlarda komite toplantısına katılan ve asil üyenin görev tanımını yerine getiren kişidir.

4.GÖREV TANIMI:

·        Çalışan personelin zarar görme risklerinin azaltılması;

·        Çalışan sağlığı ve güvenliği açısından oluşabilecek tehlikeleri tanımlayarak oluşan risklerin özellikleri ile yapılması gereken tarama, tetkik, kontrol sistemlerinin incelenmesi ve değerlendirmenin yapılmasını, zarar görme risklerinin azaltılması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamaktır.

·        Acil Sağlık Hizmetleri Birimlerinde risk değerlendirmesi yapılmakta olup tehlike değerlendirme sınıflandırması ana başlıkları;

·        Mekanik Tehlikeler, Elektirik ile ilgili tehlikeler, Tehlikeli Maddeler, Biyolojik Tehlikeler, Yangın ve Patlama Tehlikeleri, Termik Tehlikeler, Özel Fiziksel Etkilerin Yol Açtığı Tehlikeler (Gürültü, İyonize Olan Işınlar, Elektromanyetik Alanlar vd.), Çalışma Koşullarının Yol Açtığı Tehlikeler (Çevrenin Havası, Aydınlatma vd.), Fiziksel Baskılar (Ağır Dinamik çalışma, statik çalışma vb.), Psikolojik Baskılar ve Diğer Tehlikeler (insanların yol açtığı, hayvanların yol açtığı, bitkilerin ve bitkisel ürünlerin yol açtığı) olarak belirlenmiştir.

·        Çalışanların karşılaşabileceği olası riskleri (enfeksiyon, radyasyon, kesici-delici alet yaralanması, kan ve vücut sıvıları sıçramasına maruz kalma, şiddet, ergonomik vs.) önlemek amacıyla kişisel koruyucu ekipman temini ve kullanımının sağlanması, gerekli önlemlerin alınmasını, risklerin azaltılması ve risk nedenlerinin araştırılarak çözüm yolları üretilmesi gibi faaliyetleri yönetir.

·        Fiziksel ve Sözel (Psikolojik) şiddete maruz kalınma risklerinin azaltılması,

·        Kesici delici alet yaralanmasına yönelik risklerin azaltılması,

·        Kan ve vücut sıvılarıyla bulaşma risklerinin azaltılması

·        Sağlık tarama planının oluşturulması ve takibinin yapılması, aşılama faaliyetlerinin başlatılması, stres ve travma durumlarında çalışanlara psikolojik destek sağlanmasıyla ilgili çalışmalarda bulunmak,

·        Kalite Birimi tarafından iletilen istenmeyen olay bildirimlerine yönelik kök neden analizi yapar, gerektiğinde düzeltici önleyici faaliyetleri başlatır.

·        İstenmeyen Olay Bildirim Sisteminden bildirilen olaylara ilişkin analiz sonuçlarını ve yapılan faaliyetleri Kalite Birimine iletir.

·        Çalışanların görüş ve önerilerinin alınması, değerlendirilmesi ve iyileştirme çalışmalarının yapılmasını sağlanması,

·        Çalışan güvenliği ile ilgili personele ihtiyaç duyulan eğitim konularını belirler ve düzenlenmesi için Eğitim Komitesine bildirir,

·        Yılda en az dört kez ve gerektiğinde yapılan toplantılara katılım sağlamak,

·        Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Komitesiyle ilgili yazışmalar ve diğer işlemleri yapmak,

·        Diğer Kalite Komiteleriyle koordineli olarak çalışmak.