1.AMAÇ: İl Ambulans Servisi Başhekimliğine bağlı Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında ve Acil Çağrı Merkezi/Sağlık Komuta Kontrol Merkezinde çalışan personelinden oluşan ve eğitim faaliyetlerinin planlanması sağlayan eğitim komitesinin görev tanımının belirlenmesi,
2.KAPSAM: Komitede görevli personeli kapsar.
3.SORUMLULAR: Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü, Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı, İl Ambulans Servisi Başhekimi, Kalite Yönetim Sorumlusu, Kalite Birim Sorumlusu ve Eğitim Komitesi üyeleri.
İl Kalite Koordinatörü Başkanlığında en az 3 en fazla 10 kişiden oluşturulur.
Komite Başkanı: Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü Komite başkanıdır. Komitenin faaliyet alanları çerçevesinde işlevlerini yürütmesini ve komitede gündem maddeleri olarak ele alınan ve komite üyeleri ile tartışılan sorunlara yönelik son kararın alınmasını sağlayan kişidir. Eğitim komitesi başkanı izinli ya da raporlu olduğu durumlarda, komite başkanlığını, Sağlık Hizmetleri Başkanı/ İl Kalite Koordinatörü vekâlet eden yönetici yapar.
Kalite Yönetim Sorumlusu: Eğitim komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanması, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Kalite Birim Sorumlusu ile işbirliği içerisinde koordinasyonunu sağlayan Eğitim Komitesinin doğal bir üyesidir.
Kalite Birim Sorumlusu: Kalite Birim Sorumlusu Eğitim komitesi toplantılarının organizasyonu, duyurulması ve tebliği, komitenin belirlenen aralıklarla toplanmasının takibi, komitenin görev alanlarıyla ilgili faaliyetlerin komiteye iletilmesi, komitede alınan kararların uygulamaya geçirilmesi ve takibinin sağlanması, komite faaliyet alanı kapsamındaki konuların standartlar kapsamında uygulamaya geçirilmesi ve aksaklıklar için Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) bölüm sorumluları ve diğer kalite birim sorumlularıyla işbirliğiyle çalışan, çalışmalarını Kalite Yönetim Sorumlusuna rapor eden, Eğitim Komitesinin bir üyesidir. Komitede alınan kararlarla ilgili Toplantı Karar Tutanağının düzenlenmesi ve Doküman Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden birimlere bildiriminin yapılmasından sorumludur.
Asil Üye: Üyesi olduğu Eğitim komitesinin toplantılarına katılan, komitede gündem maddesi olarak ele alınan konular konusunda fikir ve düşüncelerini beyan eden, çözüm yolları üreten, komite başkanının aldığı kararlar doğrultusunda çalışmalara katılan komite üyesidir.
Yedek Üye: Eğitim komitesi asil üyesi, izinli ya da raporlu olduğu durumlarda komite toplantısına katılan ve asil üyenin görev tanımını yerine getiren kişidir.
4.GÖREV TANIMI:
• Eğitim birimi düzenli aralıklarla 3 ayda bir ve gerektiğinde değerlendirme toplantısı yapmalıdır. Toplantılarda alınan kararlar toplantı karar tutanağına yazılmalıdır. Değerlendirme toplantılarında tespit edilen olası sorunlarla ilgili düzenleyici önleyici faaliyet başlatması gereklidir.
• Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) kapsamında yer alan yıl içerisinde verilecek eğitimlerin başlıkları, eğitimlerin zamanı, eğitmen ve eğitim sürelerini belirler. Kurum içinde personele yönelik planlı ve plansız eğitimlerin yapılmasını organize eder.
• Komite üyeleri yıl içerisinde verilecek Hizmet içi eğitimlerin zamanını planlar. Personel modül eğitim durumlarını takip eder.
• Personel eğitim talep ve ihtiyaçlarını belirleyerek, Eğitim Biriminin eğitim programı hazırlamasını ve eğitimlere çağırılacak personel listesini belirlemesini takip eder.
• Eğitim materyallerinin hazırlanması ve düzenlenmesini ihtiyaca uygun şekilde ayarlar.
• Modül eğitimleri ve diğer eğitimlerin organizasyon ilgili yazışmalarının yapılması eğitim birimi sorumluluğundadır.
• Eğitim alan personellerin kayıtlarının tutulması, dosyalama işlemlerinin yapılması ve durum tespitiyle ilgili istatistik kayıtlarının oluşturulması eğitim birimi sorumluluğundadır.
• Hizmet içi eğitimlerde verilecek eğitime yönelik uygun eğiticileri belirler ve görevlendirilmeleri için plan, program ve görevlendirme yazışmalarını takip eder.
• Komite üyeleri göreve başlayan personel ve verilen uyum eğitimi istatistiğini, Bölüm uyum eğitimleri ve genel uyum eğitimleri planını hazırlar. Komite üyeleri yıl içerisinde verilecek eğitim başlıklarını belirler, göreve yeni başlayan her personelin takibi yapılır ve oryantasyon eğitimine tabi tutulması sağlanır.
• Sağlıkta kalite standartları ışığında halkı bilgilendirme amacıyla verilecek eğitim başlıklarını komiteye sunulur, Eğitim birimi tarafından takip edilmesi gereken eğitimlerin verilip verilmediği ile ilgili aksaklıklar komiteye sunulur ve değerlendirilir
• Topluma yönelik okul eğitimleri ve halkı bilgilendirme amacıyla eğitim ve bilgilendirme programlarını düzenler.